Wolkenkrabbers van Hout

Een zusterbedrijf van Google wil hout gaan gebruiken om wolkenkrabbers uit op te trekken. Sidewalk Labs wil houten wolkenkrabbers gaan bouwen in Toronto. Dit meldt persbureau Bloomberg. Het hout vervangt het traditionele staal en beton.

Hout kan volgens het bedrijf bijdragen aan het welzijn van mensen, is makkelijk te maken en sterk genoeg om veel verdiepingen te dragen. “En anders dan beton en staal halen houten gebouwen CO2 uit de lucht”, stelt Karim Khalifa, directeur bij Sidewalk Labs. Zijn bedrijf gebruikt hout dat bestaat uit meerdere lagen aan elkaar gelijmd hout. De panelen die ontstaan, kunnen in specifieke afmetingen en kleuren geproduceerd worden.

Tijdswinst

De winst van het bouwen met hout zit volgens de CEO van brancheorganisatie American Wood Council in de tijd die het bouwen kost: het hout arriveert in modulaire delen op de bouwplaats en kan meteen geplaatst worden.

Naast de CO2-opname heeft het hout ook als voordeel dat het goed brandwerend is. Volgens het National Research Council in Canada kunnen sommige houtsoorten een brand van drie uur weerstaan, ook als het hout niet geïmpregneerd is.

Nieuwe regels

De Canadese federale overheid werkt aan nieuwe regels waardoor het mogelijk moet worden om houten gebouwen van twaalf verdiepingen te bouwen. Ook zijn er plannen om achttien verdiepingen toe te staan. Het aantal verdiepingen is nu begrensd op zes. Volgens Bloomberg liggen er al ruim 200 projecten met meer dan zes verdiepingen te wachten om uitgevoerd te worden. De regels worden naar verwachting in 2020 aangepast.

Geen noviteit

Houten gebouwen zijn op zich geen noviteit. In Veldhoven verrijst een gebouw dat het grootste houten gebouw ter wereld moet worden. Het hoogste houten gebouw van Nederland moet een Amsterdamse woontoren van 21 verdiepingen worden. In Australië werd al in 2017 besloten dat houten wolkenkrabbers de norm gaan worden.

Wat wij kunnen met hout?

Bekijk onze recentelijke projectcases.