MDF-lasersnijden

Als je alles wilt weten over MDF, lees dan vooral deze blog. In deze blog leggen wij uit welke varianten er zijn, waarvoor je MDF kunt gebruiken en hoe je dit materiaal kunt bewerken. Maar voordat het zover is, leggen wij eerst uit wat MDF precies is.

Wat is MDF?

MDF is een afkorting van Medium Density Fibreboard, oftewel Medium Dichtheid Vezelplaat. De dichtheid wordt bepaald door de druk die tijdens de productie op de plaat wordt uitgeoefend.

HDF

Naast MDF heb je ook High Density Fibreboard (HDF). De houtvezels worden tijdens de productie van HDF sterker op elkaar geperst dan bij MDF. Hierdoor heeft HDF een hogere dichtheid en is dus ook van hogere kwaliteit.

Waar bestaat MDF uit?

MDF bestaat uit fijngemaakte, gedroogde houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst tot een plaat. Om de houtvezels samen te voegen wordt er tijdens de productie hars toegevoegd. Door de hars krijgt de plaat automatisch een gladde oppervlakte.

Vezelplaten

MDF is een plaat dat onder de categorie vezelplaten valt. Platen die ook binnen deze categorie vallen zijn:

  • Spaanplaten
  • Obs platen.
  • Hard- en zachtboard platen.

Van alle soorten vezelplaten bestaat MDF uit de kleinste houtvezels. Deze houtvezels zijn zo fijn gemaakt dat het op houtvezelpoeder lijkt. Hierdoor zie je vezels niet snel terug in een MDF plaat.

Verschil MDF, fineer en spaanplaat

Fineer, Spaanplaten en MDF lijken veel op elkaar. Toch zijn er een aantal verschillen. Daarom gaan wij deze materialen hieronder met elkaar vergelijken.

Fineer is een dunne houtplaat die meestal niet dikker is dan 0,6 millimeter. Doordat fineer zo dun is, wordt het vaak gebruikt als toplaag. Dit materiaal wordt dan bijvoorbeeld verlijmt op een MDF, spaanplaat, multiplex of triplex plaat.

Spaanplaten zijn, net als MDF platen, samengedrukte en gelijmde houtsplinters. De houtsplinters van spaanplaten zijn echter groter dan die van MDF. Spaanplaten worden vaak afgewerkt met een toplaag van kunststof, fineer, leer of stof.

MDF platen hebben in vergelijking met spaanplaten kleinere houtsplinters. De houtsplinters van MDF zijn namelijk zo fijn gemaakt dat het een soort houtpoeder is. Net als bij spaanplaten kan MDF ook afgewerkt worden met kunststof of fineer.

Welke varianten zijn er?

Bij MDF heb je keuze uit verschillende varianten. Zo heb je onder andere vochtwerende,- brandvertragende,- gekleurde,- en gefineerde platen.

Vochtwerende MDF platen

Er bestaan drie verschillende vochtwerende MDF platen, namelijk:

  • MDF V313.
  • MDF Exterieur.
  • MDF Tricoya.

Van deze drie wordt de V313 versie het meest gebruikt, omdat het geschikt is voor vochtige ruimtes binnenshuis. MDF V313 is waterwerend en dus niet watervast. Dweilen en spatwater is bij deze variant echter geen probleem.

Vochtwerend-mdf

Brandvertragende platen

Als je op zoek bent naar brandvertragende MDF platen kun je kiezen voor: MDF Brandvertragend. Deze platen voorkomen vlamverspreiding en branden minder snel dan normale MDF platen.

Daarnaast heb je nog MDF Ecologique. Deze platen stoten bij verbranding geen formaldehyde (gas) uit terwijl standaard MDF platen dit wel doen.

Direct overschilderbare platen

Lakdragende en gegronde MDF platen zijn beide geschikt om direct over te schilderen.

  • MDF lakdragend of Melamine platen hebben een gladde, witte toplaag van lakdraagfolie. Voor een strak resultaat kun je dus kiezen voor lakdragende MDF platen.
  • Gegronde platen zijn gespoten met lichtgrijze grondverf. Door deze grondverf zijn gegronde platen ruwer dan lakdragende platen.

Gekleurde platen

Bij de productie van gekleurde MDF platen voegt men kleurstof toe aan de houtvezels. Hierdoor zijn deze platen zowel aan de binnenkant als de buitenkant gekleurd.

De meest bekende gekleurde variant is MDF zwart V313. Naast zwart heb je ook keuze uit rood, grijs, bruin, geel, groen, violet en blauw. Bovendien zijn deze platen ook nog eens licht vochtwerend.

Overige MDF platen

Naast bovenstaande varianten heb je ook nog: MDF Plus, TF, FQ, Light en Decoratief.

  • MDF plus platen hebben een gladdere oppervlakte dan standaard platen. De kleur is daarentegen wel hetzelfde, namelijk lichtbruin.
  • MDF TF is geschikt als je MDF diep wilt infrezen.
  • MDF Floor Quality (FQ) is geschikt voor vloeren. Ook deze platen hebben een lichtbruine kleur.
  • MDF Light heeft een lagere dichtheid dan een normale MDF plaat. Hierdoor is het ook lichter van gewicht (circa 660 kg/m3). Dit maakt het minder geschikt voor bepaalde bewerkingen.
  • Decoratief MDF is voorzien van een afgewerkte toplaag. Overschilderen is dus niet nodig. Bij gefineerde toplagen is het echter wel aan te raden om het af te lakken.

Hoe ziet MDF eruit?

Door de houtvezels heeft een standaard MDF plaat een lichtbruine kleur. Brandvertragend MDF is daarentegen oranje-rood gekleurd. Ook MDF Vochtwerend en Exterieur hebben een andere kleur dan standaard MDF. Zo heeft de vochtwerende variant een groene kern en MDF Exterieur een donkerbruine kern.

Voordelen en nadelen

In vergelijking met massief hout splintert MDF niet. Hierdoor is het makkelijk te bewerken. Bovendien trekt het niet krom zoals natuurlijke plaatmaterialen, zoals Multiplex, dat wel doen. Daarentegen reageert het wel op hitte en vocht. De plaat gaat dan uitzetten in plaats van krom trekken. Vooral onbehandelde MDF platen nemen veel vocht op. Deze kunnen daarom alleen in droge ruimtes worden toegepast.

mdf-voordelen-nadelen

Waar kan MDF voor worden gebruikt?

MDF wordt veelal gebruikt voor meubels en andere interieur toepassingen. Zo vind je MDF onder andere terug in:

  • Kasten, banken, bedden & tafels.
  • Tuinmeubelen. Hiervoor wordt MDF Exterieur of Tricoya gebruikt.
  • Keukens en badkamermeubels. Hier kun je MDF vochtwerend voor gebruiken.
  • Speakerbehuizingen, fotolijsten en wandrekken.

Is MDF geschikt voor buiten?

Standaard MDF platen zijn niet geschikt voor buiten. Daarentegen zijn MDF Exterieur en MDF Tricoya platen wel geschikt voor buitentoepassingen. De Tricoya variant kun je zelfs gebruiken onder extreme weersomstandigheden.

Op welke manieren kun je MDF bewerken?

MDF kun je op verschillende manieren bewerken. Denk hierbij aan: lasersnijden, graveren, printen, boren, schuren en zagen. Het mooie is dat dit materiaal niet splintert. Zelfs niet tijdens het bewerken.

Lasersnijden

Lasersnijden is een 2D bewerkingsmethode. Het lasersnijden van MDF kan tot een dikte van 15 millimeter.

Tijdens het lasersnijden snijdt de laserstraal door het materiaal heen. Deze laserstraal is slechts 0,1 millimeter dik. Doordat de laserstraal zo dun is, kan er uiterst nauwkeurig gesneden worden.

Bovendien kan de laserkop bewegen waardoor je het materiaal in verschillende vormen kunt lasersnijden. Zo kun je er bijvoorbeeld haakse hoeken in bewerken.

Het snijden van haakse hoeken is overigens niet mogelijk als je MDF of een ander materiaal gaat frezen. Een frees is namelijk een rond gereedschap, hierdoor krijg je bij “haakse” binnenhoeken een kleine afronding in het materiaal. In vakterm wordt deze afronding een radius genoemd.

MDF-lasersnijden

Frezen

Het voordeel van frezen is dat je materiaal 3D kunt bewerken. Terwijl je het bij lasersnijden alleen 2D kunt snijden. Het enigste nadeel van het frezen is dat je bij “haakse” binnenhoeken rekening moet houden met een minimale radius afwijking.

Dit houdt in dat de hoek een lichte ronde afwerking heeft. Dit komt, omdat een frees een rond gereedschap is. Hierdoor is het bewerken van 90 graden hoeken niet volledig mogelijk.

Graveren

MDF is geschikt om te graveren. Net als bij het lasersnijden wordt het materiaal ook tijdens het lasergraveren bewerkt met een laserstraal. Het verschil is dat er tijdens het lasergraveren een deel van het materiaal wordt verwijdert waardoor er een gravure ontstaat. Terwijl de laserstraal tijdens het lasersnijden volledig door het materiaal heen gaat.

Printen

Naast het graveren is het ook mogelijk om op MDF te printen. Dit is gebeurt op een grote printer. Hoelang het duurt om MDF te printen is afhankelijk van de grootte van de afbeelding, tekst en de afmetingen van de plaat.

Hout bewerken bij Woodlaser

Wil jij MDF laten lasersnijden, graveren, frezen of printen? Dan ben je bij Woodlaser aan het juiste adres. Ook kun je kiezen uit andere houtsoorten, zoals:

Kijk voor meer informatie op onze diensten of houtsoorten pagina’s. Voor specifieke vragen kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij voorzien jou graag van meer informatie en advies.